Vittigheder til krigerne

  • Vittigheder til krigerne
  • Palæstinensisk fortællekunst
  • Mazen Maarouf
  • 188 sider
  • ISBN 9788793844032


Palæstinensisk fortællekunst

14 fortællinger om sex, død og evnen til at gøre livet muntert. Den palæstinensiske forfatters historier er på én gang burlesk, tragikomisk og uafrystelig læsning. Det absurde og fantastiske, latter og humor, fremstår ikke kun som et fortællemæssigt valg, men som en nødvendighed – en overlevelsesstrategi. 

Vittigheder til krigerne foregår i navnløse og drømmeagtige byer. Det er efterkrig, og gaderne styres stadig af bevæbnede militser, mens livet i øvrigt går videre. Flere af historierne er fortalt med en drengs stemme – fra et barns perspektiv og med barnets fantasi og tankegang. En oprivende barsk og grum virkelighed formidles som eventyr, hvor blodige og drabelige hændelser og mareridtsagtig panik blandes med humor,  surrealistiske og groteske optrin.  

Titelnovellen fortælles af en dreng, hvis højeste ønske er at befri sin far for de daglige ydmygelser og afstraffelser som en uspecificeret gruppe bevæbnede mænd udsætter ham for. I andre fortællinger møder vi en slagteriarbejder med en livslang drøm om at blive berømt tyrefægter; en gammel forstyrret voyeur som belurer et ungt par, når de har sex; en mand der på gådefuld vis forvandler biler til kiks; et barn i en udbombet biograf, som får selskab af en mystisk ko – og en mand som må tilbringe hver nat i en ny anden persons drømme.


Om forfatteren

Mazen Maarouf, født 1978 i Beirut, er palæstinensisk forfatter. Opvokset i Beirut, har været lærer i kemi og fysik, i dag bosat i Reykjavik og Beirut. Maarouf har udgivet flere digtsamlinger og to novellesamlinger. For Vittigheder til krigerne modtog Maarouf den panarabiske litteraturpris Al-Multaqa Prize og novellesamlingen blev i 2019 nomineret til den internationale Man Booker Pris. Bogen er udover på Maaroufs originalsprog arabisk udgivet på engelsk, fransk, tysk, spansk, svensk og norsk.