Spotlight

  • Spotlight
  • Historier om kendte og ukendte bøger
  • Hans Hertel
  • Ca. 400 sider
  • Pris: ca. 250 kr.
  • ISBN 978-87-93844-12-4


Biografisk roman

Agnes Henningsen strøget af finansloven som ”usædelig”. Erich Maria Remarques epokegørende antikrigsroman Intet nyt fra vestfronten lynoversat til 25 sprog, men i Tyskland ramt af nazistisk hetz og dødstrusler mod forfatteren. En tidlig dansk oversættelse af James Joyces Ulysses brændt på Københavns politigård i 1944. Bestselleren Jeg var Hitlers kammerjomfru solgt som reportage fra Hitlers privatliv, men viser sig at være fake news fabrikeret af det britiske War Office i 1940.

Litteraturprofessor Hans Hertel går på opdagelse mellem kendte og ukendte bøger. Han ser på klassikere med nye briller – fra Odysseen og H. C. Andersens dagbøger til Hemingway, Simenon og George Orwell – og får øje på vigtige nye navne. Han genopliver glemte titler fra emigrantforlag i Australien og USA og fra besættelsens illegale bogproduktion. Han sætter spotlight på censur, på forholdet mellem forfattere, forlæggere og læsere – og på bøgers uventede skæbne, som da T. S. Eliots kattedigte blev til en musical og 50 år efter kom til at redde hans forlag.

Spotlight fortæller om bøger på en anden måde. Oplysende, muntert og med mange overraskende nyheder.


Pressen skrev:

”Et inspirerende opsamlingsheat fra et langt og lykkeligt liv i læsningens tjeneste.”– Politiken

”Hans Hertel er det litterære essays mester.” – Weekendavisen

”Man kan nyde hans formidable skrivetalent, de skarpslebne pointer, de ofte overraskende aktuelle paralleller og i det hele taget hans flair for veloplagt, aldrig poppet formidling af fakta.” – Information

”Vidende og vidunderligt velskrevne artikler og essays . . . En fornøjelse at lade sig overøse af Hertels uudtømmelige viden og litteraturen, dens tilblivelse og vilkår.” – ★★★★★ Kristeligt Dagblad

”Den bog er lige så fascinerende som de store værker, den fortæller om!”  – Avisen Danmark 


Om forfatteren

Hans Hertel (f. 1939), professor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet 1980-2009, medarbejder ved Politiken, redaktør af Gyldendals Verdenslitteraturhistorie 1-7 (1985-95). Forfatter af talrige bøger om litteratur og kulturhistorie. Har siden sin ungdom formidlet litteratur i presse, radio og tv. Har modtaget en lang række litterære priser, bl.a. for den store biografi om Poul Henningsen (2012/2017).