Galgenfugle

  • Galgenfugle
  • Noveller
  • Ulrik Gräs
  • 192 sider
  • Pris 250 kr.
  • ISBN 9788793844063


12 Noveller om selvmord

Hver eneste dag begår to mennesker selvmord i Danmark. Det er godt seks hundrede om året. Tre gange flere end dræbte i trafikken.

GALGENFUGLE – Ulrik Gräs’ nye novellesamling – er en samling alvorsmuntre noveller om livet og døden og mordet på sig selv. Det sker for egen hånd – med et reb om halsen, under indtagelse af sprut og piller, med et jagtgevær eller en skumpistol, med hovedet i gasovnen, et styrt fra en bro, et udspring fra en altan, mellem jernbanens sveller og druknedøden i det store hav. Overlagt, overrumplende og chokerende, i afmagt og fortvivlelse, affekt og vrede. Novellerne samler sig om selvmordets kompleksitet, selvmorderes psykiske smerter og trangen til at undslippe en stedsevarende forpinthed, håbløshed, ensomhed eller ulykke. Det er spørgsmål om skyld og straf, og om hvorfor nogle alligevel afholder sig fra selvmordet, mens andre oplever det som en eksistentiel ret at vælge døden for egen hånd.

Mange kender til selvmord blandt deres venner og i deres bekendtskabskreds. Fra deres eget liv. Ulrik Gräs har skrevet tolv historier om forskellige personer – børn, unge og ældre, især mænd men også kvinder, udstødte, afviste og forladte,
enegængere, drømmere og fantaster, som har valgt livet fra.


Om forfatteren

Ulrik Gräs (f. 1940), har været på den litterære scene siden 1960, da han debuterede som 20-årig i Hans Hertels antologi Det lyse rum. Hans første roman udkom i 1965, men sit gennembrud fik han i 1973 med novellesamlingen Boulevardparken, der blev omsat til tv-udsendelsen ’Hold fast ved virkeligheden’. Han har senere udgivet en lang række romaner og noveller.